Man börjar timman med att göra iordning hästen man har valt tillsammans med terapeuten.
Efter det finns det en del olika saker man kan göra. För mig har det handlat mycket om att lära sig andas rätt, så att hästen känner sig lugn, och att inte stressa upp sig ifall det tillexempel kommer något man inte är berädd på, också att tro på mig själv bland annat. Det finns mycket man kan få ut tror jag.
Det här har jag hittat i VästerviksTidningen:
Satsar stort på ridterapi i FallaNytt ridhus invigdes Nio hästar i verksamheten
Ridterapi räknas inte som "vetenskap och beprövad erfarenhet". Men det är en behandlingsform som fungerar. Det vet man på Egehem, som på torsdagen invigde sitt nya ridhus i Falla, utanför Västervik.
Tvärtemot vad alla tror var det inte hästintresserade Elisabet Strid Ege som tog initiativ till att börja med ridterapi för fem år sedan, utan hennes inte alls hästintresserade man, Gerhard Ege.
Han hade nämligen insett vilka fantastiska verktyg hästar är för att hjälpa människor som mår dåligt.
- Det är lättare att prata om sådant som är jobbigt, om man har hästen som avleder ångesten. Man kan få nya öppningar i terapeutiskt möte, säger han.
Tidigare har ridterapi mest använts till patienter med fysiska handikapp, till exempel i form av en cp-skada eller efter en hjärnblödning, men metoden kommer mer och mer som en behandlingsform för psykiska problem.
Än så länge finns det emellertid inte tillräckligt mycket forskning på området för att det ska kunna betraktas som en evidensbaserad terapiform, till skillnad från kognitiv och dialektisk beteendeterapi, som Egehem också har.
Därför är ridterapin en separat del av verksamheten och drivs av en enskild firma, Ridterapicenter Västervik.
Flickorna på Egehem får erbjudande om att delta i ridterapin och många av dem tackar ja.
För att kunna möta deras olika behov, finns det i dag nio hästar i verksamheten, alla med olika personligheter och styrkor. De är olika stora, från en liten shetlandsponny till islandshästar, fjording, lettiskt halvblod, andalusier och lusitano.
- De utbildas för att vara väldigt trygga och lugna och följsamma, så att man kan sätta upp en patient på dem, säger Gerhard Ege.
Hästarna ska också vara känsliga, så att de kan fånga upp sinnesstämningar hos patienten.
- Hästen förstärker patientens känsla, så att den blir tydlig för patienten, tillägger Gerhard Ege.
Förutom flickorna på behandlingshemmet vänder sig verksamheten också till andra som vill köpa ridterapi. Man tar också emot patienter som har fått fysisk aktivitet på recept.
Det nya ridhuset, med måtten 40 gånger 20 meter, har - tillsammans med stallet - kostat ungefär fem miljoner kronor att bygga.
På torsdagen hölls en högtidlig invigning. Förutom ett stort antal hästmänniskor från när och fjärran, fanns Julio Borba från Portugal på plats för att hålla en clinic (ett slags hästkurs).
Julio Borba är beridare. Han tränar lusitanohästar och bjöd publiken i ridhuset på många konkreta tips hur man hanterar och tränar hästar, och hur man kommunicerar med dem med hjälp av kroppsspråk, rörelser och diverse smackljud.